Zuurdesembrood

Mijn twee successleutels voor een heerlijk zuurdesembrood!

Bij ons staat de winter gelijk aan het bakseizoen! De geur van vers gebakken brood doorheen het huis, een nog-net-warm rozijnenbroodje met een laagje boerenboter, dikke snedes zuurdesembrood voor bij de pompoensoep,… Ik vind het heerlijk! Ik bak al enkele jaren zelf mijn brood. Het begon met eenvoudige receptjes, aan de hand van droge gist. Ging vervolgens noten, zaden, rozijntjes,… toevoegen als variaties. Maar ik droomde steeds weg van prachtig ingesneden broden, die eruit zien als kleine kunstwerkjes. En laat dat nou net zijn wat mij maar niet wou lukken! Tot ik zuurdesem ontdekte. Natuurlijk kende ik al zuurdesembrood uit de echte goede bakkerijen. Maar zelf bakken, dat leek me aartsmoeilijk! Verschillende versies overspoelden me op het wereldwijde web, met appelschillen, zonder appelschillen, winter/zomerdesem, met meel of met bloem, hydratatie van 70, 80, 90 of 100%,… ik wist me geen raad!! En daarenboven nog eens de volharding om dagelijks het goedje te “voeden”?? 

Zuurdesem Sinaasappelconfituur

Tot een dik jaar terug, ik scrolde doelloos door mijn newsfeed op Facebook en kwam een aankondiging tegen van een workshop zuurdesembrood bakken bij De Superette in Gent. We waren er wel al eens gaan eten, en was enorm onder de indruk van de met hout gestookte oven. Ook hadden we een tijdje via de groentepakketten van De Wassende Maan wekelijks een broodje van hen. Dat broodje overleefde het nog geen dag, zo heerlijk was het! Ik twijfelde dus geen seconde en schreef me in, en gelukkig maar, want slechts tien minuten later was de workshop volledig uitverkocht. 

Hoe Maak Ik Zuurdesem

Enkele weken later was het zover, daar stond ik met mijn auto in de ochtendspits aan te schuiven om Gent centrum binnen te geraken. Een nostalgisch momentje uit mijn studententijd, dat ik absoluut niet mis, die files! Het was een gezellige en zeer leerrijke dag. We kregen een potje zuurdesem mee naar huis, en al onze broodjes die we gebakken hadden die dag. Maar thuis ging het mis, de desem belande in de koelkast want het was net de drukke feestdagenperiode, ik verwaarloosde hem en het was over en uit. In februari toen de rust terug was, begon ik vol moed een nieuwe desemstarter, maar toen ik op dag 4 nog geen teken van leven zag schakelde ik maar weer snel over op gistbrood… Volharding is dus zeker nodig! En ja hoor, tanden bijten en voeden, voeden, voeden. Het resultaat mag er zijn! 

Hoe Maak Ik Zuurdesem 2

Volgens mij zijn er dan ook maar twee successleutels voor het maken van heerlijk zuurdesembrood! En deze deel ik maar al te graag met jullie:

1.     Start met goede ingrediënten

Uiteraard is het van zelfsprekend bloem en meel te gebruiken met een goede bakwaarde (eiwitgehalte van 12% of meer). Ik kies graag voor een lokaal product dat weinig kilometers heeft afgelegd, de tarwe van een bevriende boer die hier in onze Polders Camp Rèmy tarwe teelt is dan ook perfect! Meelsoorten ga ik zelf malen, de bloem koop ik van Flourpower. Ze malen in de Artemeersmolen in Poeke. Ook in de boerderijwinkel zijn er enkele basisproducten van hen te koop! Gebruik liefst geen industrieel meel, vitamines en mineralen zijn hierin ver zoek en bevatten vooral zetmeel en proteïnes.

Besteed ook aandacht aan het zout dat je gaat toevoegen! Zelf gebruik ik grijs zeezout. Naast het feit dat gejodeerd zout rare dingen kan gaan doen met je brood, is het ook nog eens geraffineerd zodat het een mooi wit kleurtje krijgt en zijn alle mineralen verdwenen. Grijs zeezout kan je vinden bij bijvoorbeeld Bioplanet.

Hoe Maak Ik Zuurdesem 3

2.     Doorzetting en volharding

Ja, in het begin moet je echt dagelijks bezig zijn met dat kleine beestje. Elke dag voeden is de boodschap! Ook al zie je na dag 4 geen teken van leven, doorgaan moet je! Zuurdesem neemt niet persé meer tijd in beslag, het vraagt vooral wat planning en beschikbaarheid. Bij het opstarten moet je dagelijks 5 minuutjes tijd vrij maken. Wil je een brood bakken, maak dan de avond voordien je voordeeg en de dag dat je je brood bakt moet je een aantal keer verspreid over de dag aandacht besteden aan je brood. Een daguitstapje zal er dus die zaterdag niet inzitten! 

Zuurdesembrood Vierkant

Haal dus maar alvast alle ingrediënten in huis (start met tarwebloem T65, roggemeel T100 en grijs zeezout), en zorg voor wat ruimte in je agenda! Volgende week deel ik jullie graag hoe ik van start ging met mijn zuurdesem gepaard met een heerlijk receptje uiteraard!

Veel bakplezier!

X
Sarah

2 reacties
Carine

Ik ben via een recept op internet begonnen om een starter te maken in volle winter....met direct resultaat. Een goede plaats kwa temperatuur voor je starter is het belangrijkste en goede ingrediënten . Ik maak het rond 18 uur ' avonds en laat het rijzen onder doek op de keukentafel tot na de afwas ' s morgens dan bewerken en 2de rijs tot de middag of later afhankelijk van het weer.......zo gaat het nu het tweede of derde jaar met nog steeds dezelfde "moederdeeg starter" Dit wou ik je eens laten weten.groetjes Carine

Toon reacties
Sarah D'hooge

Dag Carine, wat fijn dat je reeds 3 jaar aan de slag bent met jouw desemstarter! Ikzelf maak steeds net voor het slapen gaan mijn starter, s'ochtends maak ik dan mijn deeg en heb in de voormiddag mijn eerste rijs, de namiddag is voor de tweede rijs en na het avondeten bak ik het af. Deze zomer zal het inderdaad met warmere temperaturen iets sneller de oven in kunnen. Zuurdesem is toch echt een fijn "zelfgemaakt" product he! Grtjs, Sarah

Sarah Benny 189

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!

De blog werd onlangs vernieuwd. Er zijn dus nog heel wat blogpost van de afgelopen twee jaar die ook hier moeten verschijnen. Daar werken we momenteel hard aan! Kom dus snel nog even langs om jouw culinaire inspiratie te vinden!

Van Eigen Kweek Nieuwsbrief

Vind je niet waar je naar op zoek bent? Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief want er komen geregeld nieuwe blogberichten en producten op onze pagina's. Als je je inschrijft word je als eerste op de hoogte gebracht van onze nieuwste producten en recepten!