Fricandon 3

Gehaktbrood in gevlochten spek

Tijd voor een nieuw receptje. Echte dagelijkse kost: gehaktbrood! Gemaakt met gehakt van onze eigen varkens, want daar zijn we trots op. Voor fricandon schrijft men meestal gemengd gehakt in de receptuur, maar ook puur varkensgehakt is zeker mogelijk. Het zorgt voor een sappig gehaktbroodje, en ik kan je verzekeren, hier thuis is het altijd zéér snel verorberd. 

Fricandon

Je kan alweer geen krant openslaan of naar een nieuwsbericht kijken zonder het zoveelste vleesschandaal te moeten aanhoren. Nieuws dat ook wij liever niet moeten vernemen, want voor elk stukje vlees dat je in de supermarkt of bij de slager kan vinden, heeft een boer of boerin heel wat uren gewerkt. Zelf kozen wij er dan ook voor om een deel van onze dieren aan te bieden via de korte keten. Tussenschakels weglaten, het zelf in handen nemen van àlle stappen, het proces transparant maken en onze klanten een eerlijk en lekker product aanbieden. De waardering en positieve reacties die we in ruil krijgen geeft ons een warm gevoel en de moed om op deze manier door te gaan!  

Fricandon 2

Zelfs wanneer je langs onze boerderij voorbij rijdt, kan je onze varkens buiten zien rondlopen. In een ruime weide, waar ze al enkele modderpoelen met hun snuit gewroet hebben. Ze kunnen zelf ten alle tijde kiezen tussen hun ruime ligstal, een schaduwrijk plekje onder de bomen of lekker languit in het gras of de modderpoel.  Door de beweging en het stressloze leven dat de dieren gehad hebben merk je echt een positief verschil in het vlees! 

Fricandon 3

Achter onze werkwijze van vleespakketten, vers vlees op bestelling of diepgevroren in de winkel zit ook een goed doordachte reden.  Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan de strijd tegen voedselverspilling. Geen vers vlees in onze koeltoog dat we na enkele dagen moeten weggooien, geen gesjoemel met verpakkingsdata,… Direct na het versnijden verpakken we alles vacuüm zodat de kwaliteit, ook bij het invriezen, beter behouden blijft.

Fricandon 4

Gehaktbrood voor 2 personen

Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale tijd
00:50

Ingrediënten

 • 500 gr varkensgehakt
 • 200 gr gerookt spek (dunne sneetjes)
 • 1 ei
 • 50 gr paneermeel
 • 3 el Provençaalse kruiden
 • 1/2 ui
 • peper en zout

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Vlecht het spek. Een voorbeeld hoe je dit het best doet kan je hier vinden, ipv. deeg gebruik je uiteraard spek.
 3. Snipper de ui fijn.
 4. Meng de ui, het ei, paneermeel en Provencaalse kruiden onder het gehakt. Kruid af met peper en zout en vorm een bal.
 5. Leg het gehakt op het gevlochten stuk spek en leg het geheel in een ovenschaal.
 6. Zeg in de oven gedurende 35 minuten.
 7. Serveer met bijvoorbeeld kriekjes en aardappelen. 

Van eigen kweek: gehakt en ei (beide te koop in de boerderijwinkel), Provençaalse kruiden.

Smakelijk!

X
Sarah

0 reacties
Sarah Benny 189

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!

De blog werd onlangs vernieuwd. Er zijn dus nog heel wat blogpost van de afgelopen twee jaar die ook hier moeten verschijnen. Daar werken we momenteel hard aan! Kom dus snel nog even langs om jouw culinaire inspiratie te vinden!

Van Eigen Kweek Nieuwsbrief

Vind je niet waar je naar op zoek bent? Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief want er komen geregeld nieuwe blogberichten en producten op onze pagina's. Als je je inschrijft word je als eerste op de hoogte gebracht van onze nieuwste producten en recepten!