Ontbijtbolletjes

Witte ontbijtbolletjes voor een heerlijk zondags ontbijt!

Vandaag krijgen we er een extra uurtje bij. Een uurtje extra slaap, extra uitstapje, extra tv-kijken,... het is maar hoe je het invult! Ik gebruikte het uurtje om wat lekkers te bakken, zo dadelijk voor het ontbijt! Het werden witte ontbijtbolletjes. Ondanks dat we eigenlijk nooit wit brood eten, moet het toch eens kunnen, zo op een zondag! Ze lijken een beetje op sandwiches en zijn echt sùper-eenvoudig te maken!

Ontbijtbolletjes

De bloem die ik gebruikte is er die een bevriende boer hier in onze Polder in Sint-Laureins teelt, Camp Rémy bloem T.65. Ze werd op steen gemalen in de Artemeersmolen in Poeke door molenaar Mike, en is ook te koop bij ons in de boerderijwinkel! Het eitje van onze eigen kippen en verse melk van onze koeien die door het deeg zijn gegaan, geeft me toch weer een voldaan gevoel dat dit ontbijtje echt "farm to table" is!

Ontbijtbolletjes 2

Witte ontbijtbolletjes voor 4 personen

Voorbereidingstijd
140 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
02:30

Ingrediënten

 • 500 gr tarwebloem (ik gebruikte Camp Rémy T65 van Flourpower)
 • 1 ei
 • 40 gr hoeveboter
 • 15 gr blonde suiker
 • 11 gr gedroogde gist
 • 10 gr zout
 • 280 ml lauwwarme verse melk

Instructies

 1. Meng de bloem, boter, suiker, gist, de helft van het losgeklopte ei en de melk in de mengkom van je keukenrobot. Voeg na 5 minuten ook het zout toe.
 2. Laat de keukenrobot kneden tot je een soepel deeg bekomt.
 3. Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes (+/- 75 gr per bolletje). Bol deze op en laat gedurende 30 minuten rijzen.
 4. Na de eerste rijs duw je ze plat en bol je ze terug op. Leg ze op een bakplaat met ongeveer 2 cm tussenruimte. Start nu een tweede rijs van 90 minuten.
 5. Verwarm de oven voor op 230°C.
 6. Strijk de bolletjes in met de andere helft van het losgeklopt ei en zet ze gedurende 10 minuten in de oven. 
 7. Geniet van een heerlijk zondags ontbijt!

Van eigen kweek: het eitje en de melk.

Ook te koop in de boerderijwinkel: de bloem (Camp Rémy T.65), eitjes, melk en gist!

Een fijne zondag toegewenst! En geniet van het extra uurtje!
Groetjes,

Sarah

2 reacties
Ronny

Ik maak ook regelmatig witte ontbijtbolletjes. Het is ook het enige witbrood dat ik maak. Mijn recept is net iets anders maar ik werk ook met de Camp Remy bloem van artemeersmolen.250 gr tarwebloem 120 gr lauwe melk (rauw en rechtstreeks van een boer) 22 gr verse gist (ik werk altijd met verse gist) 25 gr suiker (bij mij is het ruwe rietsuiker) 30 gr boter 3 gr zout 1 ei dooier rozijnen of chocolade korrels (naar eigen behoefte)Ik laat het 3 keer rijzen: eerste rijs 30 minuten tweede rijs 15 minuten, hierna bolletjes maken van ongeveer 66 gr. derde rijs 45 minutenafbakken op 200 gr in 10 minuten.

Toon reacties
Sarah D'hooge

Bedankt voor jouw receptje Ronny. Ik ga het zeker ook eens uitproberen! Grtjs, Sarah

Sarah Benny 189

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!

De blog werd onlangs vernieuwd. Er zijn dus nog heel wat blogpost van de afgelopen twee jaar die ook hier moeten verschijnen. Daar werken we momenteel hard aan! Kom dus snel nog even langs om jouw culinaire inspiratie te vinden!

Van Eigen Kweek Nieuwsbrief

Vind je niet waar je naar op zoek bent? Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief want er komen geregeld nieuwe blogberichten en producten op onze pagina's. Als je je inschrijft word je als eerste op de hoogte gebracht van onze nieuwste producten en recepten!